О, слово наше рідне, ми молимось тобі!

2014-11-12

/Files/images/DSC03835.JPG

У Гоголівській загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів імені М. В. Гоголя щорічно, 9 листопада відзначається День української писемності і мови. Цього року всі школярі та вчителі теж зібралися на справжнє свято українства, щоб віддати шану слову, нашій рідній українській мові.

Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей. Українська мова є однією з найпоширеніших мов світу. Історичні корені рідної мови дуже глибокі, що підтверджує велику значимість українського слова у світовій культурі.

У когорті видатних людей поряд з іменами творців слов’янської абетки Кирила та Мефодія, літописця Нестора ми вшановуємо нашого земляка І. П. Котляревського, який зробив неоціненний внесок у розвиток рідного слова, підніс його на вищий рівень. Про це школярам розповіла учителька української мови та літератури Т. І. Скочко.

Учні 5 – 7 класів цікаво провели мовно-літературний ранок «Мово рідна, пісне колискова!». Діти висловили власні думки про українську мову, як основу культури нації.

Вони наголосили всім присутнім, що рідну мову треба захищати і утверджувати, як єдину державну мову. Учениця 7 класу Петрова Юлія з особливим піднесенням прочитала молитву до мови, назвавши її Мудрою Берегинею, що не дала погаснути земному вогнищу роду нашого і тримає народ на небесному олімпі волелюбності, слави і гордого духу. Учениці 6 класу Безрідна Марина, Демченко Владислава, Чернова Валентина та учениця 7 класу Каюн Юлія передали красу, милозвучність і ніжність української мови через мелодійність пісні.

Виконання пісень було надзвичайно щирим, тому всі присутні радісно підтримували їх. А інакше бути й не може, адже ми, українці, покликані берегти і шанувати сильну, самодостатню і величну українську мову. Вона джерело нашого особистісного зростання, своєрідний місток між минувшиною, сьогоденням і майбутнім, апогей творчих звершень і думок.

Мова – це не тільки засіб спілкування, це насамперед енергія слова, яка поєднується з енергією душі та дає натхнення жити, творити прекрасне, удосконалюватися професійно і духовно.

Тож виховуємо наших дітей з любов’ю до рідної землі, народу, творчо розвиваємо особистості, формуємо у школярів власні думки, розвиваємо мовлення.

Рости, розвивайся, цвіти і збагачуйся, рідна українська мово! Нехай твоя краса сяє у віках як одвічний символ чистоти, мудрості.

Оберігаймо, плекаймо та звеличуємо українську мову!

Н. О. Скочко

директор Гоголівської

загальноосвітньої школи І – ІІІ

ступенів імені М. В. Гоголя

Кiлькiсть переглядiв: 332

Коментарi