• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • А над світом українська вишивка цвіте

А над світом українська вишивка цвіте

2018-05-17

/Files/images/vishivanka/DSC_0051.jpg

Кожен третій четвер травня святкується свято патріотизму і любові – Свято вишиванки. Цей день має глибокий духовний зміст, відображає усю багатогранність і творчість українського народу. Адже саме в орнаментах української вишиванки можна передати те, чого не завжди скажеш словами. Зі споконвіку українці відображали орнаментами вишиванок найважливіші цінності в житті українця – любов, життя, силу, здоров'я і невичерпну свободу.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цьому. Вишиванка – новітня назва сорочки, прикрашена орнаментовою вишивкою. Важлива складова українського народного вбрання – це святковий одяг, патріотичний та культовий. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією, вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, із роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. Тому 17 травня 2018 року дрес-кодом Гоголівської загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів імені М.В.Гоголя була вишиванка. Учні та вчителі цього дня вдягнули вишиванку – національний український одяг – як символ єдності українського народу.

Не перший рік у нашій школі, як і у всій Україні, відзначають День вишиванки. Це свято справжньої краси, коли ми мали змогу долучитися до традицій наших предків, віддавши шану нашому прадавньому символу, оберегові духовності нашого народу – вишитій сорочці. Візерунки на полотні – це не просто прикраса, коштовна оздоба одягу для українців. То унікальний символ України.

На уроках літератури учителі розповіли про історію вишитої сорочки, про кольори, що використовуються для вишивання традиційного одягу у різних регіонах нашої України, значення символів на сорочці.

Учні говорили про вишивку, звичаї та обряди українського народу,переглядали фільм. В цей день було проведено виховні години, бесіди з національно-патріотичного виховання. На завершення свята учні провели імпровізований флешмоб – за 5 хвилин організувавшись і вийшовши у подвір’я школи, вони створили справжню “вишиванкову” хвилю.

Всі проведені заходи мали дуже велике значення – виховання патріота – громадянина своєї Батьківщини, культурну, освічену людину, яка гідно представлятиме свою державу у всесвітній спільноті.Патріотизму не можна навчити, його необхідно плекати з раннього дитинства. Виховання патріотів починається з малого: поваги до національних символів, вшанування традицій, шани до національного одягу. Щоб одягати вишиванку, треба бути її гідним. І тоді вона дійсно стане оберегом, дорожчим за найбільші коштовності світу. І ми будемо з трепетом передавати її своїм дітям, заповідаючи їм найвищі цінності нашого роду.

/Files/images/vishivanka/DSC_0023.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0031.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0039.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0068.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0070.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0082.jpg/Files/images/vishivanka/DSC_0094.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 217

Коментарi