• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Згадаємо тих, хто рятував, ризикуючи життям

Згадаємо тих, хто рятував, ризикуючи життям

2021-05-14

/Files/images/зображення_viber_2021-05-14_13-12-00.jpg

2 лютого депутати Верховної ради України підтримали проєкт “Постанови про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни”. Раніше в календарі пам’ятних дат був тільки день пам’яті жертв Голокосту. Цей день відзначається 14 травня.

“У 1939–1944 роках, під час нацистської окупації території України, відбулося масове знищення євреїв, що входить у трагедію Голокосту. Українські події окремі історики називають «Голокостом від куль». В Україні допомога євреям була набагато складнішою й небезпечнішою у порівнянні з іншими місцями окупованої Європи. На території України усі мешканці, які надавали будь-яку допомогу євреям, наражалися на смертельний ризик. Нацисти карали не тільки ту людину, що надавала допомогу, але й усю її родину. Незважаючи на тисячі жертв, масові екзекуції та в’язниці, євреям надавалася допомога. […] На знак поваги до українських громадян, що рятували євреїв від знищення нацистами, до їх співчуття та солідарності, пропонується ініціатива про встановлення Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни”, — йдеться у пояснювальній записці.

Заступник директора школи з виховної роботи В.М.Святина провела виховну годину для учнів 6-11 класів «Згадаємо тих, хто рятував, ризикуючи життям». Вона розповіла про особливості порятунку євреїв у різних регіонах України та на окупованій території європейських країн.

Учні переглянули також виступ історика, начальника відділу Українського інституту національної пам’яті, професора Дніпровської політехніки Ігора Кочергіна.

Кiлькiсть переглядiв: 58

Коментарi